Něco málo z historie kakaa a čokolády

Olmékové
  • První civilizací, která znala a pěstovala kakaovník, byli Olmékové, kteří žili na pobřeží Mexického zálivu již 400 př. n. l.
  • Ve 4. – 9. stolení n.l. dosáhla svého vrcholu mayská kultura, v jejíž náboženských obřadech hrály plody kakaovníku důležitou roli.
  • V 15. století velkou část Jižní Ameriky ovládli Aztékové. Jejich král Montezuma pil prý až 50 šálků čokolády denně. Kakaové boby byly platidlem. Dýně stála 4 boby, králík 10 bobů.
  • V r. 1502 byl Kryštof Kolumbus prvním Evropanem, který viděl kakaové boby a ochutnal nápoj. Po něm přivezl do Španělska kakaové boby i návod a nástroje na výrobu nápoje Fernando Cortéz. Nápoj se nijak neujal, oblíbeným se stal po vylepšení cukrem a vanilkou.
  • V r. 1606 benátský kupec Antonio Carletti představil kakao Itálii. Díky Anně, manželce krále Ludvíka VII. se stalo pití čokolády módní záležitostí v celé Evropě.
  • V r. 1657 otevřel jistý Francouz v Londýně Chocolate House. Podával se zde skvělý nápoj i pečivo s čokoládou. Do roku 1700 bylo v Londýně zřízeno asi dva tisíce kaváren zaměřených na čokoládu.
  • V r. 1728 Walter Churchman založil ve Velké Británii první továrnu na zpracování kakaa. V té se pak jako v jedné z prvních začaly v 19. století vyrábět oblíbené čokoládové tyčinky.
  • V r. 1780 byl v Barceloně sestaven první stroj na výrobu čokolády.
  • V r. 1828 došlo k revolučnímu převratu ve zpracování kakaa. Holanďan van Houten vymyslel lis na čokoládu a oddělil kakaové máslo od kakaové hmoty, zmenšil tak hořkost a zvýšil rozpustnost kakaa.
  • V r. 1875 Švýcar Daniel Peter dokázal vyrobit první mléčnou čokoládu na světě. Tím začala historie proslulé švýcarské mléčné čokolády.
  • V r. 1879 další Švýcar, Rodolphe Lindt vykouzlil první jemnou čokoládu, která se doslova rozplývala v ústech. Použil k tomu dosud neznámý výrobní proces – konšování.
  • V r. 1913 švýcarská firma Sachaud přišla na trh s plněnou čokoládou. Ve stejné době Belgičan Jean Neuhas vynalezl čokoládové bonbony – pralinés a začala zlatá éra belgické čokolády.
A v roce 1997 vstoupila do čokoládového světa i naše společnost...